Stevin seminar: Kerk en wereld: het orgel als statussymbool?
Nederland bezit de meeste historische orgels ter wereld. Sterker nog: er is geen land dat beschikt over een zo complete collectie: het oudste ‘stuk’ dateert uit maar liefst 1479; het jongste staat in het Orgelpark en werd pas een half jaar geleden in gebruik genomen. Uit vrijwel alle perioden daartussenin ‘hebben we’ orgels die laten horen hoe ons land ooit klonk, althans in de kerk.
Des te opmerkelijker is het dat Nederland nauwelijks muziek van vergelijkbare betekenis heeft opgleverd – in al die eeuwen niet. Waar Duitsland kan bogen op Buxtehude, Böhm en Bach, en Frankrijk trots is op Couperin, Widor en Messiaen, bleeef het in Nederland op dat niveau stil.
Is daar een verklaring voor? Wat zegt dat over onze cultuur en onze geschiedenis? En: wat werd er dan wél op al die orgels gespeeld? Interessant genoeg heeft vooral de 20ste eeuw een inhaalslag opgeleverd – zodat we ons inmiddels kunnen meten het het buitenland. Hoe kan dat eigenlijk? Daarover spreekt Hans Fidom; daarna vragen en discussie.
https://www.orgelpark.nl